ma–vr: 7u–18u30 — zat: 8u–16u (oprijden tot 15u45) — zo: gesloten (openingsuren zomerverlof: onderaan voorpagina website)
ma–vr: 7u–18u30 — zat: 8u–16u (oprijden tot 15u45) — zo: gesloten (openingsuren zomerverlof: onderaan voorpagina website)
LogoCallensRecyclingMob

T 056 66 69 21 — M 0493 25 88 88

T 056 66 69 21 — M 0493 25 88 88

Sorteren (Vlarema wetgeving)

Voor wie, wat en hoe moeten we sorteren?

U, als particulier of als bedrijf, heeft verschillende soorten afval. Deze moet u a.d.h.v. verschillende vuilbakken of afvalcontainers sorteren. Vlaanderen maakt de keuze voor ‘bronsortering’. Grondstoffen worden steeds schaarser en daardoor duurder. Sorteren is verplicht[1] en is belangrijk om te kunnen recycleren. Naast restafval bestaan er 21 soorten afval, uitgebreid naar 24 met keukenafval, levensmiddelen en matrassen. Indien u niet sorteert, bent u in overtreding met de milieuwetgeving.

 

Als de aard, samenstelling en hoeveelheid van uw bedrijfsafval vergelijkbaar is met dit van huishoudens, mag u deze meegeven met de huis-aan-huis-ronde van de gemeente zoals een particulier. (Beperkte hoeveelheid papier en karton of een occasionele restafval-/PMD-zak.) Bezorgt uw bedrijfsactiviteit u meer afval, dan dient u beroep te doen op een private inzamelaar die geregistreerd is bij de OVAM, zoals Callens Recycling BV.

 

Callens Recycling BV is dé inzamelaar die op een vlotte en correcte manier uw afval ophaalt, inzamelt en recycleert. Wanneer u Callens Recycling de taak geeft om als private inzamelaar een rolcontainer restafval te ledigen, zijn wij verplicht[2] een contract op te maken. De contractverplichting geldt zowel voor uzelf (als aanvragend bedrijf), als voor ons (private inzamelaar). Dit contract verplicht ons ertoe te noteren hoe u de 24 soorten afvalstromen sorteert en dat wij als private inzamelaar, u geïnformeerd heeft over de sorteerplicht. Wij zijn beiden verantwoordelijk voor een leefbare wereld.

 

Om de bedrijven te motiveren, kunt u in bepaalde gevallen premies verkrijgen. Indien u bedrijfsmatig recycleerbaar verpakkingsmateriaal sorteert (karton, hout, folies, EPS en spanbanden), kan u bij Valipac terecht voor 4 soorten premies. Ook Fost Plus voorziet een startpremie voor de inzameling van PMD. Meer info kan u terugvinden op hun websites.
(link websites: tabblad ‘Externe partners’)

 

Vanaf 2021 is er een nieuwe sorteerverplichting voor bedrijven die organisch en biologisch materiaal hebben! Naast de 21 afvalstromen, moeten ook keukenafval, etensresten en levensmiddelenafval bijkomend gesorteerd worden. Dit enkel voor de bedrijven die beschikken over grote hoeveelheden,  o.m. restaurants en hotels die meer dan vijftig warme maaltijden per dag serveren. (zie extra info onder 'Nieuws' > 'Wijziging wetgeving keukenafval en etensresten')

 

Mochten er vragen zijn omtrent sortering, aarzel niet om ons te contacteren.


[1] Artikel 4.3.2. VLAREMA

[2] Artikel 6.1.1.4. VLAREMA